Mi ez?

Számomra riasztónak, a könyvszakmára nézve halálosnak tűnik az Apple terjesztési modellje  – legalábbis amit Magyarországon hallottunk róla, több, mint riasztó. Egy kissé bővebben erről itt és itt.

Úgy gondolom, a modell előbb vagy utóbb megbukik, de előtte értékek tűnnek el a zajban. Tehát mielőtt a modell elterjed, talán szerencsés, ha jó előre lesz egy hely, ahol értékes, szerkesztett fantasztikumot talál az ember e-bookon is olvasható, egyelőre .pdf formátumban. Erre szánom az XLibris Terrát, mely annyiban független a Terra Antológiától, hogy ide nem csupán kezdők írásai kerülnek föl – legelsőbben egyik saját regényem, az iDeal. Minden valószínűség szerint hamarosan elérhető lesz Kódai Richárd első regénye is, a Tükörjáró, majd talán Vardan Avakian szintén első kisregénye, melynek munkacíme Groáb alászállása.

Ezt a modellt úgy képzelem el, hogy adott mű kedvcsináló részleteit, fejezeteit megjelentetjük Terra Antológiában,  majd egy hónap múlva az egész mű innen letölthető lesz annak, aki igényt tart rá. Egyelőre a művek a Creative Commons alá tartoznak, hogy mi lesz a további sorsuk, az szerzőik írói karrierjének függvénye.

Technikai megjegyzés: Az XLibris Terra lapon remélhetően hamarosan elég sok kézirat lesz olvasható, az egyedi letöltések követésére így kénytelen voltam beiktatni egy második lépést a letöltésre. A plusz klikk okozta kényelmetlenségért elnézést kérek!